26. MFF Praha - Febiofest 2019: Bílá vrána aneb jaký je vlastně život tanečníka?!

27.06.2019 09:18

Cinestar Anděl - Praha

24. 3. 2019

 

Balet je specifická forma vyjádření duše, hudby, pocitu a možností těla. Pohled na baletní protagonisty je z pohledu diváka dvojí. A v obou případech povrchní. Na tanečnice i tanečníky. Sledujeme je prvoplánově, hodnotíme vjem, vizuál, skoro, jako kdybychom se dívali na obraz, loutku, odpozemštělou bytost. Citlivější z nás diváků naplní průnik hudby a pohybu. Atmosféra tančící bytosti. A ani druhý možný pohled diváka na tančící postavy není úplný. Citlivější spolucítí bolest, jež musí být, byť protagonisty do jisté míry nevnímaná, dril, který ničí jimi umění obětovaná těla, urputnost, s níž podřídí život lidský uměleckému. A opět jde v naší mysli o bytosti bez pozemskosti.

 

Ale jaký je vlastně život tanečníka? Mimořádného tanečníka, jenž se zapsal do dějin tance a stal pro všechny od té doby měřítkem výkonu, úspěchu, ztvárnění, možností tance a vůle jít svou cestou?  O tom je úchvatný a strhující životopisný film Bílá vrána (The White Crow či Noureyev), věnovaná osudu nesouměřitelné osobnosti tance, Rudolfa Nureyeva, film, na Febiofestu zařazený do sekce Central Park, který jsme si i přes nezvládnutelný příval ostatní nabídky rozhodně nenechali ujít.   

 

Central Park

Sekce Central Park je takto nazvána záměrně, podle světoznámého Central parku v USA. Organizátoři Febiofestu a dramaturgie Febia pojímají tuto sekci jako prostor k setkávání zájmů i lidských věků, pro všechny profese i zájmy. Proto také divákům nabízí sice promyšlenou a koncepční, ale ´všehochuť´ filmové nabídky. Od filmů zábavných, přes velkolepé, nabité emocemi a činy až po dramata avýjimečné příběhy. Výběr stál na známých jménech před i za kamerou, a co bylo přínosné, nabídl distribuční předpremiéry i filmů úspěšné, leč u nás mimo festival opomíjené. My si odchytili Bílou vránu.

 

Bílá vrána

Třetí režijní počin Ralpha Fiennese. Životopisné drama inspirované osudy ikonického baletního tanečníka Rudolfa Nureyeva a knihou spisovatelky Julie Kavanagh Rudolf Nureyev: Život. Příběh se zaměřuje hlavně na jeho slavný únik ze Sovětského svazu na Západ v roce 1961, který se vydařil navzdory snahám KGB Nureyeva zastavit. Po boku hlavní postavy se ve filmu objeví i současný mimořádně oblíbený ukrajinský tanečník Sergej Polunin. (Febio)

 

 

Co dodat?

Nejsme znalci baletu. Ve své době jsme v našich divadelních scénách, viděli či spíše prožili řadu baletů v rámci tehdy výhodného a oblíbeného abonmá na celoroční cykly představení v divadlech Národním, Tylově a Smetanově. Kromě naší nesporné a mediálně dodnes známé hvězdy Vlastimila Harapese vzpomínáme na obdivuhodně prožité a exaltované taneční výkony Pavla Ždichynce, jenž nás na Národním divadle vždy uváděl v nadšení po velký kus našeho žití (v letech 1966 - 1990 byl sólistou baletu ND).  A přiznáme, že když balet, tak, aby tam tančil Pavel Ždichynec. Ale jak už řečeno v úvodu, svým výkonem, až z něj pot stříkal, strhával, uchvacoval, obdivovali jsme ho, ale náš pohled byl ryze divácký. Ten - zákulisní - lidský - nám nebyl dán, tak jako u ostatních tanečnic a tanečníků. Možná by si právě on zasloužil podobný český film. Už za to, kolik adeptů tohoto nelehkého řemesla za léta působení jako pedagog už vychoval.

 

Film o Rudolfu Nureyovi dá víc. Nejen divácky a scénáristicky efektní zápletku politickou, včetně skvěle natočeného, zdokumentovaného a hodně dramatického, úniku ze spárů sovětské moci a příslušníků KGB, ale hlavně jeho vztah k tanci, sílu jít si svou cestou za svým pojetím, které se vymykalo a vymyká všem tehdejším a možná ještě stále i dnešním konvencím. I nepříznivci baletu tu zjistí, že život baleťáka je dvojí. Jevištní, taneční a lidský emotivní.

 

Titul: Bílá vrána

Originální název: The White Crow

Název francouzsky: Noureev

Země původu: Francie, Velká Británie

Producenti: Gabrielle Tana, Andrew Levitas

Rok výroby: 2018

Režisér: Ralph Fiennes

 

Hrají: Oleg Ivenko, Ralph Fiennes, Louis Hoffman, Adèle Exarchopoulos, Chulpan Khamatova ,Sergej Polunin, Olivier Rabourdin, Raphaël Personnaz, Čulpan Chamatova, Mar Sodupe, Alexej Morozov, Nebojša Dugalič,  Jovo Maksič, Anastasija Meskova, Charlie Wright, Naděžda Markina, Andrej Urgant, Vitalij Kovalenko, Jonathan Zaccaï, Ravšana Kurkova, Frano Lasic, Vladimir Nikitin, Pavle Čemerikič, Milutin Miloševič, Emmanuelle Bougerol, Yann Bean, Calypso Valois, Ljubov Makejeva, Angelina Děbor, Dmitrij Karaněvskij

 

Kamera: Mike Eley 

Hudba: Ilan Eshkeri

Scénografie: Anne Seibel

Kostýmy: Madeline Fontaine

Jazyk: anglicky

Titulky: české

Stopáž:  122 minut

Žánr: drama / životopisný

Distributor: Falcon a. s.

 

Ocenění: Tokyo IFF, 2018 - Ralph Fiennes (Cena za umělecký přínos)

 

Hodnocení: 100 %

Richard Koníček

© Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz

 

 

(https://twitter.com/Febiofest)
 (https://www.facebook.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz)
 (https://www.instagram.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz/en/)

Copyright © 2018 MFF Praha - Febiofest

All rights reserved
MFF PRAHA - FEBIOFEST s.r.o.
 

Praha 21. - 29. 3. 2019 / Regiony 1. 4. - 18. 4. 2019

 

 Trailer -  znělka Febio: 

https://www.youtube.com/channel/UCkIR1AfZTMuBXnYn_95A2XQ

 

Trailer snímku:

https://www.youtube.com/watch?v=oh6nyOCRWmI