26. MFF Praha - Febiofest 2019: Před premiérou aneb ´nálada houstne a štípe jak dým´ všude stejně

29.04.2019 09:15

Cinestar Anděl - Praha

27. 3. 2019

                                                            

 

 

Asijský pohled

Sekce věnovaná asijskému kontinentu se pokouší podat určitou zprávu o aktuálním stavu místních kinematografií a přivézt českému publiku díla významných asijských režisérů i filmy nových tvůrců oceněné na zahraničních festivalech. Výběr reflektuje jak oblíbené akční a historické filmy, kterými se řada asijských kinematografií v Evropě proslavila, tak se snaží představit i tvorbu z menších a méně prominentních zemí.

Letošní výběr se nese spíše v reflexivním duchu. Autoři se, každý svým osobitým způsobem, zabývají minulostí, současností i budoucností svých zemí, ať už se jedná o Čínu, Korejský poloostrov či Thajsko.


Před premiérou

Dramatická komedie sleduje poslední týden zkoušek před premiérou divadelního představení Dvě sestry, ve kterém se potkávají dvě hlavní herečky. Jedna stoupající nová hvězda a druhá již slavná diva se netají vzájemnými antipatiemi. Jejich boje, osobní problémy, výstupy, exaltovaná dramata, prostě vše, co k divadlu patří, pojal uznávaný hongkongský režisér Stanley Kwan v duchu poetiky filmů Pedra Almodóvara. (oficiální text)

 

 

 

Kontinent nekontinent, ideologie neideologie, je-li před premiérou - účinkujícím tečou nervy. Přesně, jak to je v textu z písně Lenky Filipové Ať žije šou. Ten se vybaví při sledování snímku Před premiérou. Proto jsme si dovolili dát citaci do podtitulu reference o tomto filmu.

 

Jak je vidět, ono je to i v Číně stejné jako u nás. Prostě, jak to zpívá Lenka Filipová:  

„…nálada houstne a štípe jak dým /jenomže právě teď začneme s tím svým show / a opona vzhůru stoupá / a všichni se náhle změní / nic na nich poznat není / po dobu představení…“.

 

 

Ač je film čínský, ale také hongkongský, tedy hodně ´skorozápadní´, nepůsobí pro českého diváka moc schůdně. Jednak se dámy, přece jen si navzájem hodně podobné, navíc scénu od scény, v civilu, pak zase v nejrůznějších kostýmech a parukách, chtě nechtě našinci pletou.

 

Komedie to sice je, ano, snaží se o to hlavně role hybridního režiséra. Egoisty, co pracuje na své přeměně v ženu. Ale ač nechceme filmu ubližovat, pro Středoevropana uvyklého z bulváru na všelijakou exhibici za každou cenu, to zase až tak moc veselé není. Vztahy nevraživých sester jsou také našemu vnímání poněkud nepřehledné. Sice se nemusejí, ale současně se přetvařují před okolím.A hlavně hrají i vůči sobě. No, čert se v nich vyznej.

 

A tak si troufáme konstatovat, že film je asi úspěšný v Číně, ale u nás by moc obdivu nezpůsobil pro svou nepřehlednost a stravitelnost. Opravdu funguje jen to, že je před premiérou a ´nálada houstne a štípe jak dým…´, což je ovšem běžné v každém divadle - před premiérou.

 

Největším přínosem tohoto filmu pro nás je v tom, pokud se k němu hodlá někdo probojovávat některou z možných cest, že v něm hraje i hvězdná čínská herečka Bai Baihe. A tahle dívka, která od roku 2014 natočila řadu úspěšných filmů, zabodovala opravdu oslnivě ve snímku, který byl představen na letošním Týdnu čínského filmu v Praze, a to ve filmu Go Away Mr. Tumor (/滚蛋吧!肿瘤), česky překládáno jako Jdi do háje, pane Tumor! Ve filmu, který byl plným právem nominován na Oscara za neamerický film, a který by si ho podle nás na www.www-kulturaok-eu.cz opravdu býval zasloužil. A právě a především herectvím Bai Baihe a také mimořádně kvalitním scénářem, neboť je napsán podle skutečného příběhu.

 

 

 

O přítomnosti Bai Baihe v Praze píšeme podrobně v našem článku https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/tyden-cinskeho-filmu-aneb-jackie-chan-skoro-v-praze-ci-pet-ruznych-filmovych-zanru/ a o filmu pak v článku https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/go-away-mr-tumor-%e6%bb%9a%e8%9b%8b%e5%90%a7%ef%bc%81%e8%82%bf%e7%98%a4%e5%90%9b-aneb-love-story-ci-kdyz-je-lepsi-umirat-s-usmevem-na-rtech-%e2%80%a6/

 

Inu není film jako film. A tím nesnižujeme záslužnost Febiofestu 2019 o výběr snímku Před premiérou do sekce Asijský pohled.

 

Název: Před premiérou

Název snímku (anglicky): First night nerves

Originální název: Baat go leuiyan, yattoihei

Země původu: Čína, Hongkong

Rok výroby: 2018

Režisér: Stanley Kwan

Hrají: Sammi Cheng, Gigi Leung, Bai Baihe, Qi Xi

Stopáž: 100 minut

Jazyk: kantonsky

Titulky: české, anglické

Žánr: komedie

Distributor: Golden Scene

 

 

 

Hodnocení: 79 %

Richard Koníček

© Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz

  

 

 

 

 

(https://twitter.com/Febiofest)
 (https://www.facebook.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz)
 (https://www.instagram.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz/en/)

Copyright © 2018 MFF Praha - Febiofest

All rights reserved
MFF PRAHA - FEBIOFEST s.r.o.
 

 

Praha 21. - 29. 3. 2019 / Regiony 1. 4. - 18. 4. 2019

 

Trailer -  znělka Febio:  https://www.youtube.com/channel/UCkIR1AfZTMuBXnYn_95A2XQ

 

Trailer snímku:  https://www.youtube.com/watch?v=L7eFlIu-nTs