1989: Pád železné opony aneb rumunská změna v roce 1989 v bloku tzv. socialistického tábora byla nejkrvavější…

14.06.2019 12:40

Pražský hrad/Letohrádek královny Anny - Praha

31. 5. -   30. 11. 2019 

 

Výstava „1989: Pád železné opony“ v Královském letohrádku a v přilehlé zahradě na Pražském hradě je rozsáhlou přehlídkou vybraných fotografií o zlomovém roku 1989 ve střední Evropě (Československá republika, NDR, Maďarsko, Polsko, Bulharsko a Rumunsko), kdy padla ´železná opona´, tj. o době, kdy pád Berlínské zdi  9. 11. 1989 zahájil novou éru.

 

A proč je vystaven trabant?

V rámci pádu železné opony docházelo také k masivnímuo exodu východoněmeckých uprchlíků do západních zemí, a to cestou přes některé země socialistické, jako např. Československo - kam jejich kroky směřovaly na ambasády Západního Německa. Uprchlíci přelézali zdi velvyslanectví a  svá vozítka - trabanty - ponechávali zcela (na která čekali léta) opuštěná na pražských ulicích.

 

 

Na 70 českých a slovenských fotografů spolu s 25 autory z Polska, Maďarska, Rumunska, Bulharska a bývalé NDR podává autentické svědectví o době před 30 lety, od níž se odvíjí historie zemí tzv. socialistického bloku, tj. konce komunismu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Příběh sleduje klíčové události v časové chronologii od ledna do prosince 1989 a podává autentickou výpověď o době před 30 lety. Expozice je umístěna jak v interiéru Letohrádku, tak  v exteriéru Královské zahrady Pražského hradu. Na panelech, rozlišených podle jednotlivých zemí, můžeme zhlédnout i fotografie a videa z Rumunska, které dokazují, že nejhorší průběh revoluce (70 tisíc mrtvých) se konal právě zde.  Např. na videu z 25. 12. 1989 vystupuje nic nechápající diktátor, rumunský prezident Nicolae Ceaușescu se svou manželkou Elenou po svém zatčení, těsně před jejich popravou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mezi tvůrci unikátního výstavního souboru jsou jména jako Jindřich Štreit, Viktor Kolář, Vladimír Birgus, Pavel Štecha, Herbert Slavík, Jan Šilpoch, Karol Kállay, Andrej Bán, Dana Kyndrová, Miroslav Zajíc, Bohumil Dobrovolský (amatérský fotograf), Jaroslav Kučera a celá řada zahraničních jako je András Bankuti, Péter Korniss, Tamás Szigeti, Cvetan Tomcev, Krzysztof Miller, Chris Niedenthal a další.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pamětníkům výstava připomene emotivní chvíle, kterých byli očitými svědky,

příslušníkům mladších generací přiblíží dramatické události bezprostředněji,

než to dokážou strohé učebnice dějepisu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Letohrádek královny Anny a Královská zahrada Pražského hradu

Praha 1 - Hradčany

Máme otevřeno denně: 10.00 - 18.00 hodin

Vstupné: zdarma

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková