17. Minisalon – Filmové klapky 2014 aneb těšme se na 54. ročník Zlín Film Festivalu!

08.04.2014 10:34

ZLÍN 2014 - 54th International Film Festival for Children and Youth takes place from May 30 to June 5, 2014


Divadlo Hybernia – Praha

8. 4. – 30. 4. 2014

 

Byli jsme pozváni na vernisáž putovní výstavy ´17. Minisalon – Filmové klapky  2014´ do kavárny pražského divadla Hybernia, kterou moderoval herec Jan Čenský   Na 120 umělců, výtvarníků a dnes již i přátel dodalo, někteří z nich opakovaně (Libuše Ladianská, Jiří Jaromír Kubát) další umělecky ztvárněné klapky. Ty vystavíme v Mladé Boleslavi (12. 3. – 4. 4. 2014),  v Praze a ve Zlíně (5. 5. – 25. 5. 2014 – Obchodní zábavní centrum Zlaté jablko, 28. 5. – 2. 6. 2014 – Kongresové centrum Zlín).


Aukci klapek uskutečníme v úterý 3. června 2014 od 13.00 hodin  v Aule Academia centra Univerzity Tomáše Bati na Mostní ulici ve Zlíně.

Vernisáž moderoval herec  Jan Čenský. Zhlédli jsme spoustu známých celebrit (Jan Saudek, filmový  režisér Václav Vorlíček, Milan Drobný, Zdeninka Lorencová )  ve velmi družné kavárenské atmosféře se spoustou návštěvníků.       

 

Z historie projektu ´Minisalon - Filmové klapky Zlín´

  •  v roce 1998 - 1999 vzniká jako doprovodná aktivita Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně
  • cílem bylo nejen výjimečným způsobem propagovat vlastní festival v tuzemsku a v zahraničí, ale především každoročně zabezpečit finanční prostředky pro podporu nejtalentovanějších mladých filmařů
  • principem projektu je tvorba originálních uměleckých děl ve formátu filmové klapky, která jsou vystavována a nakonec vydražena.
  • výtěžek slouží k finanční podpoře výroby studentských filmů jak hraných, tak dokumentárních a animovaných
  • v roce 2013 přispěli svou klapkou v počtu 109 umělců např. Olbram Zoubek, Miloš Nesvadba, Milan Drobný a další
  • díky oblíbenému projektu byl v průběhu posledních 15 let podpořen vznik 206 audiovizuálních studentských děl a v mnoha případech vznik těchto absolventských filmů odstartoval filmovou kariéru začínajících tvůrců
  • Za 16 let jsme vydražili 1692 klapek, které se v mnoha případech staly součástí uměleckých sbírek ctitelů výtvarného i filmového umění.
  • Na podporu studentské filmové tvorby doposud jsme získali více než 25 milionů Kč!

Projekt MINISALON – Filmové klapky Zlín disponuje ochrannou známkou autorských práv tak, aby byla zachována výjimečnost a originalita jednotlivých uměleckých děl.

  • Počínaje rokem 2013 došlo k úpravě pravidel pro dělení finančních prostředků získaných z aukce filmových klapek. Model, který jsme navrhli, umožňuje do podpory zahrnout studenty  filmových škol a vedle vlastní výroby podpořit i prezentaci a distribuci konkrétního filmu nebo začínajícího tvůrce. V roce 2013 byly získané finanční prostředky z dražby použity podobně jako v minulých letech na podporu filmových projektů s akcentem na mladé a začínající tvůrce.

Část z nich byla použita na organizaci mezinárodní soutěže studentských filmů Zlínský pes, studentského projektu Duhová kulička a zkvalitnění výchovy a vzdělání studentů, workshopy realizované v rámci Industry sekce 53. ZLIN FILM FESTIVALU. Odměněné vítězné filmové projekty mladých tvůrců prezentujeme  v rámci vernisáží Minisalonu - Filmové klapky v roce 2014 a v rámci 54. Zlín Film Festivalu. Kromě toho  finanční prostředky využijeme také k podpoře vzniku nového filmového projektu realizovaného mladými umělci - znělky 54. ZLÍN FILM FESTIVALU.

Proč nepoděkovat?

 


Hodnocení:  100 %

 

Ing. Olga Koníčková

(zdroj: www.zlinfest.cz)

Foto: autorka