15. veletrh erotické kultury - Erotica Sex 2009 aneb o tom, jak méně bylo více!

31.03.2013 16:41

15. veletrh erotické kultury - Erotica Sex 2009 aneb o tom, jak méně bylo více!

 

Komornější prostředí, méně vystavovatelů i diváků, jedno křídlo Veletržního paláce, jedna hlavní scéna pro všechny, veřejně sledovatelné předávání Zlatých hvězd, to byly novinky patnáctiletého veletrhu. Všechny s kladným vlivem na průběh i atmosféru akce konané ve dnech 5 – 9. 11. 2009.

 

Patnáctiny v lidském žití jsou, alespoň u nás, hranicí dospělosti. Mezník, jenž způsobí, že dítě se stane občanem. Je to dostatečná doba na to, aby se z človíčka stal člověk, jenž, ač svůj vývoj chtě nechtě neukončí nikdy, má už v sobě fortelné základy pro další vývoj. A stejné je to s veletrhem. I on má v sobě své základ pro budoucno, dospěl v plnohodnotného člena rodiny obdobných veletrhů ve světě a potvrdil svou životnost, cílevědomost i oprávněnost.

 

Atmosféra…

Atmosféra veletrhu nebyla nikdy špatná. Ale nikdy nebyla tak dobrá, jako letos. Trauma loňska vydupaného z ohně, popela a trosek po části pražského výstaviště v Holešovicích  způsobila na letošním bezproblémovém ročníku  euforii, nadšení a pospolitost. Bylo méně vystavovatelů i návštěvníků, ale o to více šlo o totéž – užít si to. Dát o sobě vědět, okouknout, co je nového v oboru a zda osvědčené funguje. Fungovalo. Pilíře veletrhu pořadatel, Bohem Production, přitáhla a nebylo to ani tak těžké. I přes krizi. Nejde tam přece nebýt, řekla si většina a šla do toho. Odpadlých želet netřeba. Profierotika je sice byznys jako jiné, ale profierotika je i poslání, řehole a řádný kus fandovství. A ta parta se – až na výjimky - ráda vidí a setká. Ať mezi vystavovateli, účinkujícími nebo diváky. A samovyčlenění těch, co to nechápou, zvedlo atmosféra o třídu. Což je dobře. Pro všechny, ale hlavně pro veletrh.

 

Program…

Samozřejmě, že ne vše bylo, jak mělo. Veletrh je takové malé dobrodružství. Přijede Rocco Siffredi, hvězda nejhlavnější nebo ne? Přijel. Tutová bývá atraktivní Bambola, stálice veletrhu. Nebyla. A tak dále. Jenže tým, co veletrh dělá, je stroj, běžící, i když to drhne. Divák nic nepoznal a mezírka po chybějícím výstupu se přemostila výstupy jiných. Proto už tradičně patří dík vděčných diváků dívce z plagátu celé akce Taře White, Cynthii Vellons, či zatím málo známé, leč prudce stoupající  Silvii Delux  a celé té plejádě hvězd dalších. Odvedly velký kus práce ke zdaru programu a divákům poskytly zasloužený zážitek. Mlčky nelze přejít ani maratón moderátora celé akce Luďka Hrzala. Vydržel až do finále, ač bylo znát, že toho má až až…

 

Osobnosti…       

Nemá smysl všechny jmenovat. Hlavní je, že se tam sešel každý s každým, kdo v branži něco znamená, že nevraživost neovládla mezilidské vztahy a profesionálové, amatéři i přišedší, byli mezi svými a mohli, když chtěli, hovořit, s kým chtěli. Bezpočet trpělivých autogramiád, největší světové pornostar na dotek a při troše trpělivosti i na doslech, ochotny k společné diskusi, fotce i polibku, to je deviza přítomných osobností, z nichž žádná netrpěla hvězdnými manýry a poctivě a pokorně tam byla, aby potěšila fanoušky, přátele, blízké a nakonec i sebe…

 

… a samozřejmě vystavovatelé…

Vystavovatelé se chlubili stánky a poutavou prezentací. Vše bylo free. Osádky stánků, program i kontakt s diváky. Nic se moc neplánovalo, vždy se našlo řešení ke spokojenosti a dobré náladě všech. Došel snad ten či onen titul při prodeji za sympatickou veletržní cenu? Okamžik, dovezeme další. Chcete se fotit v našem veletržním ateliéru? Máme tu fotografy,  kameramany a foto vám za pár vteřin vyjedeme na památku a přidáme dárek. Chcete vidět a fotit vystoupení našich dívek? Fajn, holky, jdem na to! Že to má být lesbo life, že pořádná masturbačka, že SM, že za účasti odvážného diváka či divačky? Nic nebyl problém. A stánky byly obleženy, až chvílemi konkurovaly hlavnímu programu. 

 

Takže na závěr…

Bylo to náročné, ale krásné. Tenhle veletrh je přece náš, ne? Kdo viděl a zažil, ví, o čem je řeč, kdo neviděl a nezažil, má smůlu a důvod přijít za rok. Nevidět veletrh a umřít, jde, ale umřít a nevidět veletrh, by byla škoda.

 

Richard Koníček  

Foto: Václav Koníček

samanam@seznam.cz

www.facebook.com/wenca.nikonicek

www.gothichell.rajce.idnes.cz

wencanikonicek@email.cz