12. ročník festivalu Film a architektura aneb tři desítky snímků o architektuře, urbanistice a designu

23.06.2023 17:31

 

 

Film a architektura

mezinárodní festival

29. 9. do 4. 10. 2023 

Praha, Brno a další města v ČR a na Slovensku

 

(Nejlepší město na světě)

 

„Zastřešující téma Konstrukce se zaměří nejen na specifické architektonické a technické stavby, ale ve svém širším pojetí především na společenské a ideologické konstrukty, které formují města i způsob, jakým je vnímáme a denně užíváme.

Diváci se na našem festivalu seznámí s kurátorským výběrem filmů, z velké většiny českých premiér, které na plátnech kin nejsou běžně k vidění.

Jejich témata budeme moci s diváky více reflektovat během doprovodných debat se zahraničními tvůrci i během přednášek s tuzemskými odborníky.“

kurátorka festivalu Film a architektura Karolína Vacková o hlavní programové sekci

 

 

(Nejlepší město na světě)

 

Mezinárodní festival Film a architektura se letos uskuteční opět na přelomu září a října. Hlavní sekce s názvem „Konstrukce“ nabídne divákům

fascinující stavby i podoby měst, domů a způsobů bydlení, které jsou formované společenskými a ideologickými konstrukty.

Festival představí

nejlepší město na světě stejně jako hraný snímek z blízké budoucnosti.

 

(The Architect)

 

Malá ochutnávka velkého festivalového menu

 

·         Nejlepší město na světě (13. září 2023 - Kino Světozor)

Mezi hlavní události, které se uskuteční ve velkém sále pražského Kina Světozor, bude patřit projekce filmu s názvem Nejlepší město na světě. Tím byla vyhlášena - hned třikrát za sebou - dánská metropole Kodaň, která v posledních třiceti letech procházela kompletní proměnou založenou na základě sociálního inženýrství.

Jaká to s sebou nese společenská rizika, a jak se Kodaň stává městem pro vyšší třídy, můžete vidět v rámci speciální warm-up projekce již ve středu 13. září 2023.

 

(The Architect)

 

·         The Architect (29. září 2023 - Kino Světozor)

Zahajovacím snímkem festivalu bude česká premiéra hraného seriálu v celovečerním formátu The Architect. Tento fiktivní příběh z blízké budoucnosti sleduje dva fenomény dnešní doby, a to prohlubující se bytovou krizi a zároveň roli architekta jako tvůrce měst pro všechny sociální vrstvy. Jemný, ale pravdivě kritický norský snímek uvedený na letošním Berlinale promítáme v pátek 29. září v Kině Světozor v Praze.

 Před promítáním proběhne premiéra Filmu Dne architektury 2023 režisérky Sarah Lomenové.

 

(The rise and fall of Jacques Tati)

 

·         Adam Štěch, hostem každoroční sekce Inspirace

Letošním hostem každoroční sekce Inspirace bude teoretik, publicista a kurátor Adam Štěch, který uvede snímek The rise and fall of Jacques Tati o francouzském scénáristovi a režisérovi. Právě Tatiho, pro nějž byla v 50. letech architektura zásadní postavou jeho filmů, zasadí Štěch do kontextu poválečného vývoje architektury a designu ve Francii. Dále pro festival připraví speciální přednášku věnovanou filmovému žánru giallo s dobovými ukázkami italských interiérů.

 

(The rise and fall of Jacques Tati)

 

·         Angelo Mangiarotti - milánský architekt a designer

Na přednášku Adama Štěcha tematicky naváže třetí projekce dokumentu o významném milánském architektovi a designerovi Angelovi Mangiarottim.

 

(Arne Jacobsen’s Modern Denmark)

 

·         Arne Jacobsen’s Modern Denmark (3. října 2023 – Kino Světozor) 

Festivalová nabídka tradičně zahrnuje portréty význačných designérů a designérek. Jednou z ikon tohoto oboru je bezesporu i Dán Arne Jacobsen, jemuž bude věnován zakončovací snímek festivalu.

Precizní představení projektů obohacené o rozhovory s Jacobsenovými spolupracovníky dá nahlédnout do kariéry této průkopnické osobnosti minulého století, která na design nahlížela nejen jako na produkci věcí, ale přemýšlela komplexně v kontextu celého bydlení a žití.

Film Arne Jacobsen’s Modern Denmark bude možné zhlédnout v úterý 3. října opět v pražském Kině Světozor i v dalších regionálních městech.

 

(Arne Jacobsen’s Modern Denmark)

 

Trailery ke snímkům Festivalu Film a architektura 2023:

 

Nejlepší město na světě – youtu.be/i2RC3mYfqgU

The Architect – youtu.be/Tip_C8u7VuM

The rise and fall of Jacques Tati – vimeo.com/555224036

Arne Jacobsen’s Modern Denmark – arnejacobsen.com/aj-documentary

 

(Arne Jacobsen’s Modern Denmark)

 

 

Text: Anna Mašátová a Richard Koníček

Ilustrační snímky z avizovaných filmů: www.ampromotions.cz 

 

Film a architektura

mezinárodní festival

29. 9. do 4. 10. 2023 

Praha, Brno a další města v ČR a na Slovensku

Pořádá: Kruh z. s.

Pod záštitou České komory architektů

 

(The rise and fall of Jacques Tati)