´Vše, co umím, je umění´ aneb když jsou jím i tlustí naháči!?/All I can do is Art

27.12.2013 16:59

České centrum  - Praha

13. 12. 2013 – 31. 1. 2014

 

Instalace, kresby, malby, videoart

Vystavující umělci: Rada Boukova, Lučezar Bojadžiev, Gavazov, Pravdoljub Ivanov, Vikenti Komitski, Lubri, Ivan Moudov, Bora Petkova, Borjana Rossa / Oleg Mavromatti, Rassim, Dimitar Solakov, Kamen Stojanov, Kosta Tonev, Dimitar Šopov, Blood Becomes Water

 

Byli jsme pozváni za nepředstavitelného zájmu návštěvníků na vernisáž výstavy bulharské umělecké scény, jež v obou výstavních prostorách (i sklepních) představila instalace, kresby, malby, video díla, fotografie, performance a dokumenty, které vytvořili současní bulharští umělci.

 

Víme, jak vypadá bulharská umělecká scéna posledních 20 let? No, moc ne, i když sledujeme vynikající výstavní činnost pražského Bulharského kulturního institutu (BKI), jehož výstavy nikdy nezklamaly.  Ale až výstava nyní probíhající v Českém centru nám ukázala, jakou hodnotu má umění ve společnosti, která se orientovala na ekonomický růst a zisk…

 

 
Již od 60. let minulého století se umělci zaobírají otázkou, kam patří umění v síti společenských vztahů. Trh, kulturní politika i umělecké instituce spolu soupeří v tom, kterak použít umění jako nástroj, kterak mu přidat hodnotu tím, že se využije jeho společensky prospěšná funkce či se uplatní jako slibná investice. Umělci si vždy byli vědomi tohoto stavu a bez ohledu na to, zda se jim to zamlouvá či nikoliv, stále více vnímají a přemýšlejí o své roli umělce, či spíše umělce vytvářejícího hodnoty v systému směny zboží.
Umělecké dílo či tvůrčí činnost vytvářejí spolu se svými hodnotami nestálý, obtížně uchopitelný koncept, který má tu schopnost, že buď nabude plného materiálního pragmatismu, nebo se rozplyne v beztížné abstrakci. Z perspektivy umělcovy vlastní tvůrčí činnosti se hodnota tvůrčího procesu rozplývá na symboly a spekulace, ať už relativní či prostě vypůjčené ze zděděných norem a představ o umění a žijících ze svých vlastních mýtů, předsudků či komplexů.
Při hledání odpovědi na otázku, kde má tvůrčí práce své místo, se dělání umění stává uměním, úvahy o hodnotě umění jsou hodnotou umění, odkazy na umění jsou uměním, popis nějakého uměleckého díla je samo o sobě uměleckým dílem.
 (kurátorka: Vera Mlečevska)

 

Spolupráce: České centrum Sofie, České centrum Praha, BKI Praha , MeetFactory a Gaudenz Ruf Award

 

České centrum Praha

Rytířská 31

110 00 Praha 1

www.prague.czechcentres.cz

www.bki.cz

e-mail: ccpraha@czech.cz

Máme otevřeno: pondělí – pátek: 10.00 – 17.00 hodin

Vstup: volný

Tel.:  234 668 501

 

Česká  centra jsou agenturou Ministerstva  zahraniční pro propagaci ČR v zahraničí.

Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli.

Síť Českých center působí  v 21 zahraničních metropolích na třech kontinentech

 

Hodnocení: 50 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka