´Prasátko Pigy a jeho kouzelný svět´ aneb když jsme Pigy lentilkami křtili

27.02.2014 11:11

Palác knih Luxor  - Praha

26. 2. 2014

Byli jsme pozváni Nakladatelstvím Fragment na  křest nové knížky ´Prasátko Pigy a jeho kouzelný svět´  a projektu Pigy.cz.

 

Akce se uskutečnila ve středu 26. 2. 2014 od 10 hodin v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí. Za pultem byli přítomni:  oblíbený herec a moderátor Evropy 2 Pavel Cejnar, ilustrátor křtěné knihy Jan Vajda, herečka Eva Spoustová, odpovědná redaktorka Fragmentu Jitka Pastýříková a v puntíkované halence Zdenka Chocholoušová,  autorka projektu. Moderovala Hana Koutná.  Přítomné děti se pokochaly obřím prasátkem Pigy, jež nejen k nim bylo velmi vstřícné a nechalo se podrbat na svém klenutém bříšku, a občas zachrochtalo...  Autorka velmi malebné knížky Tereza Karpianus bohužel přítomna nebyla.

 

Všichni pozvaní příchozí na křest jsme dostali od Fragmentu časopis Báječná školka,  na jehož stránkách  si můžeme prohlédnout  komiksový seriál Pigy komiks,  záložku, knihu a katalog  Fragmentu- ediční plán na rok 2014..
 

Křtíme zbrusu novou knížku lentilkami

Paní Hana Koutná  nás všechny nejdříve uvítala, i když připustila, že návštěvníků příliš mnoho není, protože všichni pracujeme někde,  ale nálada byla přesto perfektní především díky veselému  čile pobíhajícímu prasátku Pigy.


Poté Hanka Koutná předala slovo hostům, kdy jsme se dozvěděli, že letos se opět uskuteční Pigyáda jako v loňském roce, a naopak jsme se nedozvěděli  od tajemného Jana Vajdy, co ho inspirovalo k tomu, že Pigy vypadá tak, jak vypadá?

 A moderátor Pavel Cejnar ocenil, že prasátko Pigy působí velmi pozitivně nejen na něj, že všichni bychom si přáli najít také ten svůj kouzelný svět…a že Pigy by neměl chybět v žádné dětské knihovničce.  A že se těšíme na druhý díl!

Paní herečka Eva Spoustová nám přečetla ukázku z druhé kapitoly,  kde na Pigyho skočí cosi měkkého, hebkého a ejhle je to nový kamarád kocour Vojta…v ten moment jsme si uvědomili, že knihu mohou dětem rodiče sice před spaním předčítat, ale že je potřeba,a bychom se snažili  i o trochu dramatický přednes, i když nebude  tak dokonalý jako nám předvedla Eva Spoustová.  Hlasy jednotlivých postaviček by se měly lišit, a děti by se s nimi měly identifikovat a umět i napodobovat, ne? „Jednou jsem mami, prasátko PIgy, a druhý den jsem sova Heda Okatá“…legrace by se dala jistě užít…jen mít čas na ty naše dětičky…a přednést jim tu krásnou češtinu…

 

Na závěr jsme pokřtili knihu naštěstí ne dětským šampaňským,  které si děti také mohly ochutnat, ale lentilkami, které vybouchly z pravé nefalšované prázdné lahve šampáňa….pak následovala autogramiáda… užili jsme si to…v ten krásný předjarní čas…bude už jaro, že naše milé prasátko Pigy?! (už tak prý dívka- prasátko Pigy běhá v téhle masce přes dva roky, jak jsme dotazem zjistili…)

 


Vydejte se s Pigym na pohádkové putování za nejlepším  malířem map,  zajícem Antonínem.
Cestou poznáte Pigyho zvířecí kamarády: nezbedného kocoura Vojtu,  neposednou myšku Bibi, šikovnou kuchařku veverku Laskonku, moudrou sovu Hedu  Okatou a spoustu dalších...(oficiální text distributora)

 

Otvíráme knížku Prasátko Pigy a jeho kouzelný svět

Konečně se dozvíme, jak se Pigy narodil,  jak se seznamuje se svými novými kamarády, za jakých okolností se seznámil s hebkým kocourem Vojtou, za jakých okolností s myškou Bibi,  za jakých dosti dramatických okolností sse svou Hedou Okatou a pak jak jde za zajícem Antonínem  se všemi kamarády  napravit svou chybu, kterou způsobil , když nechtěně roztrhl obraz sově  Hedě Okaté, protože chyby, které spácháme,  se mají přece napravovat, ne?!. A ještě bychom podotkli, že velmi nás zaujala roztomilá slovíčka jako ´chuchláček,  zagroškudla…atp.´, protože s češtinou se divy dělat dají… že?

 

Titul: Prasátko Pigy a jeho kouzelný svět

Autorka:Tereza Karpianus

Ilustrace, obálka, grafická úprava a sazba: Jan Vajda /Antimultivitamin

Redakční úprava:  Zdenka Chocholoušová

Odpovědná redaktorka: Jitka Pastýříková

Technická redaktorka: Daruše Singerová

 

Běžná cena: 229 Kč

Rok vydání: 2014

Vydalo: Nakladatelství Fragment jako svou 2586 publikaci         

Žánr: Beletrie pro děti a mládež/všeobecné a ostatní/ Edice Prasátko Pigy

 

Počet stran:  62 stran

Vazba:  vázaná – pevná

 

Nakladatelství Fragment s. r. o.

Pujmanové 1221/4, 140 00 Praha 4

Tel.: + 420 241 004 011 – sekretariát

Tel.: + 420 241 004 033 – přímý

Mobil: +420 602 224 213

Fax: + 420 241 004 071

www.fragment.cz

www.pigy.cz – internetové rádio a televize

 

Hodnocení: 99 % 
 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka, internet

WWW.pigy.cz

 

  • Herečky Vanda Hybnerová a Klára Issová, hudebníci Pavel Šporcl a Michal Malátný z kapely Chinaski, spisovatelé Michal Viewegh a Pavel Šrut. Ti všichni čtou dětem. A nejen těm svým, ale všem českým.

 

Pohádky od celebrit můžete poslouchat na rádiu www.Pigy.cz „Čtení osobností má připomenout, jak je důležité, aby rodiče svým dětem alespoň dvacet minut denně nahlas četli. Není to dlouhá doba a pro dítě znamená hodně," uvedla Eva Katrušáková, ředitelka obecně prospěšné společnosti Celé Česko čte dětem. |(www.žena.cz 21. 10. 2011)

 

  • Pohádkové internetové rádio Pigy je určeno pro děti předškolního a mladšího školního věku od 3 do 8 let. .. Jeho symbolem je růžové prasátko a zaměřuje se na vzdělávání a zábavu předškolních a mladších školních dětí. Audio obsah doplňují webové hry trénující paměť a soustředění nebo omalovánky rozvíjející představivost. Pigy také učí děti anglicky, cvičí a tančí s nimi.

Lidé - a děti - čtěte!

Projekt vznikl, aby si společnost uvědomila, jak ohromný význam má pravidelné čtení dítěti pro jeho emocionální vývoj a formování návyku číst si v dospělosti. Vědci a praktikové shodně tvrdí, že pravidelné hlasité předčítání učí dítě jazyku a myšlení, rozvíjí jeho paměť a obrazotvornost, obohacuje ho o vědomosti a vzorce morálního chování, posiluje jeho sebevědomí. Právě proto je společné čtení vítanou formou moudrého kontaktu s dítětem a vynikající výchovnou metodou.

 (zdroj: pigy.cz, celeceskoctedetem.cz)