´Politické karikatury´ aneb jedeme dál!

01.07.2014 10:38

Galerie Portheimka – Praha

  1.  7 . – 1. 8. 2014

 

I v tomto roce pokračují výstavy v Galerii Potheimka, připravené dramaturgickou radou Galerie Portheimky. Každý měsíc věnujeme  jedné osobnosti, která v Praze 5 žila, pracovně působila nebo je s ní spjata zajímavým poutem. Ve výstavním plánu nechybí ani kolektivní a průřezové výstavy.

 

Na vernisáži, jíž byli přítomni  PhDr. Marie Ulrichová  Hakenová, zástupkyně starosty MČ P5,  profesionální  fotograf Hans Štembera z Parlamentních listů,  galerista Portheimky i další známé celebrity (Miroslav Kovařík atd.), jsme   zahájili novou výstavu kresleného  humoru a politické karikatury v podání českých autorů.  V pořadí již čtvrtá výstava karikatur  ´Politické karikatury´ navazuje na dříve zde realizované výstavy monografické, věnované kreslířům Marešovi, Kemelovi či Marčákovi. Tentokrát jsme vystavili ty české autory, které jsme vybírali z originálů, jež pocházejí ze soukromé sbírky vydavatele Michala Voráčka.

 

Karikatury reflektující vývoj a stav české demokracie svou odlehčenou formou nás vybídnou k subjektivním i zobecňujícím úvahám o proměnách života společnosti i o tom, co je na politické scéně věčné, jisté a pravděpodobně nezměnitelné.

 

Prohlédneme si jistě se zájmem humoristické kresby Vladimíra Jiránka, Štěpána Mareše, Jiřího Slívy a dalších tvůrců především z polistopadové doby. Dále můžeme hned u vchodu do galerie zhlédnout  fotografie Hanse Štembery (z Parlamentních listů), které mohly být zřetelněji  podle našeho názoru z www.www-kulturaok-eu.cz adjustovány. Fotografie politiků v nezvyklých situacích pořízených si však řekly  o interpretaci formou humoru v bublině.

 

Z historie politické karikatury  (zdroj:  kancelář starosty Prahy 5 )

  • Politickými karikaturami a parodiemi zdobili vydavatelé své tiskoviny už v jejich pradávných časech periodického tisku, nejpozději však od 19. století. „Zlatou érou karikatury byla léta  meziválečná, za všechny tehdejší tvůrce připomeňme alespoň jména Josefa Lady, Adolfa Hoffmeistra, či Josefa a Karla Čapkových,“ řekla zástupkyně starosty MČ P5 Marie Ulrichová Hakenová.

Specifickou roli měl kreslený vtip a karikatura v éře komunismu, kdy mnohdy výtvarnou zkratkou kompenzoval nemožnost slovně se kriticky vyjádřit k dobové realitě. Nejlepší karikaturisté té doby ovládli umění metafory, jinotaje, skrytého, avšak srozumitelného významu – za všechny jmenujme například Vladimíra Jiránka, Vladimíra Renčína, Jiřího Slívu, Miroslava Bartáka – či po srpnové okupaci v zahraničí žijící Pavla Kantorka, Karla Trinkewicze či Ivana Steigera. Mimochodem velmi osobité – a u nás téměř neznámé – karikatury kreslil i písničkář Karel Kryl.

  • Politická karikatura ovšem zdaleka nevymřela ani s nástupem svobodných časů po r. 1989. Kreslíři nacházeli nová témata v nových společenských situacích, kdy se ovšem lidé, zejména ti ´celebritní´, dokázali chovat stejně hloupě a komicky, jako jejich předchůdci v dobách více či méně minulých. Vznikaly nové humoristické magazíny (např. Sorry), objevila se jména mladších autorů  (např. Marek Douša, Petr Urban, Štěpán Mareš, Miroslav Kemel). Někteří navazovali na výtvarnou či myšlenkovou linii svých předchůdců (patrné je to třeba u ´spřízněných´ Vladimírka Jiránka a Miroslava Kemela, či estetických ´genů´, které Štěpán Mareš podědil po Kájovi Saudkovi atd.).
  • Kreslený humor a karikatura se staly integrální součástí periodického tisku, ale i reklamy, a to i politické (např. Jiránkova kampaň pro ODS v roce 1998).

Galerie Portheimka

150 00 Praha 5

Štefánikova 12

 

www.galerie-portheimka.cz

 Máme otevřeno:
úterý – neděle: 13.00 - 18.00 hodin
vstupné: dospělí 30 Kč

žáci, studenti, důchodci 15 Kč

skupiny (od 10 členů) 10 Kč, držitelé ZTP   

 

Hodnocení: 90 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: Kancelář starosty Prahy 5)

Foto: autorka