´Operation Libertad´ aneb když jsme na revoluci příliš blbí

16.02.2014 17:43

Byli jsme pozváni na projekci do malého sálu  kina Lucerna, kde jsme zhlédli švýcarské doku-drama režiséra Nicolase Wadimoffa, jež se ve svém čtvrtém filmu vrací do revolučních 70. let 20. století plných vzpoury, nepokojů a teroristických útoků.

 

Hned po svém uvedení Wadimoffův film získal nominace na švýcarskou národní cenu Swiss Film Prize v kategoriích nejlepší film, nejlepší scénář a nejlepší herec ve vedlejší roli (Antonio Buíl).

 

Snímek sleduje malou revoluční skupinu mladých lidí, kteří si natáčejí různé veřejné akce a demonstrace, aby zaznamenali reakce běžných lidí a obecnou revoluční atmosféru v tehdejší době ve Švýcarsku, a aby poukázali na nekalé praktiky politiků a finančníků. Tato skupina marxistických stoupenců, ale i amatérských filmařů, kteří si říkají GAR (Groupe Armee Revolutionnaire), se připravuje na svou dosud nejnáročnější úkol: unést chilského agenta, proniknout s ním do švýcarské banky nedaleko Curychu a přimět ho k přiznání se k nezákonným vazbám mezi Pinochetovou diktaturou a místními finančními praktikami. (oficiální text distributora)

 

´Švýcarské dokudrama s nostalgií revolučních a levicově orientovaných 70. let.´

 

Seznamme se s partou

Octneme se v partě, kde každého dalšího příchozího otestujeme na nebojácnost, aby se stal ´vážně jedním z nich´. No, jaké jsou metody, to uvidíme sami.  Parta v boji proti imperialismu a kapitalismu však příliš rozhodná není, jen na všechno nadává, na pracovní podmínky novodobých otroků, všechno má zřejmě okoukané z televizních zpráv, parta prožívá své mezilidské vztahy i sexuální, zejména se drží hesla: „Sex není láska, je to jen šukárna“.  Občas se opijeme, kouříme neustále, někdy i fetujeme, žijeme pospolu v neuvěřitelném binci, ale zatím je nám dobře…zatím… ale peníze si musíme obstarat loupežemi (i když maskovaní)…i když jsme ještě nikoho nezabili, protože nechceme.

 

„Neděsí mě akce, ale zbraň i násilí, člověk to nedělá rád…“.

 

Proč zrovna Vilas? Chilský agent?

Parta několika mladých žen a mužů (Markus, Charlie, Amálie, Virginie, Balles, Guy  a …) a další připravuje svou členku gangu Carmen jako volavku na akci v den 20. 3. 1978, takovou - dalo by se říci v dnešní době teroristickou – která se nakonec zvrtne v nechtěné – v únos Alfréda Vilase, který se přiznat nemíní k ničemu …a  k jeho uvěznění…jenže za jakých podmínek a jak to dopadne,   se nám vůbec už nelíbí jak nám divákům, tak ani nikomu z party…ale vnitřní boj ´jak- si -revolucionářů´ k ničemu nevedl…zvláště když se v důsledku této minirevoluční akce, kterou jsme si natočili,  vůbec -  setsakra -  do médií nedostaneme!


 

Malá velká revoluce požrala své děti

Ztrácíme navzájem v sebe důvěru…dochází k rozpadu…vztahu…party…lidských charakterů…„To je konec, podělali jsme to“ …

 

„Všichni máme své důvody. Revoluce přece není na celej život.“ Alfréd Vilas

 

Když se raději roz…

Co udělá těhotná Virginie? Co uděláme se 60 miliony, co uděláme se získanými kradenými penězi? Nikdo nevíme. Nikdo nemáme v ničem jasno. Všichni jsou zcela bezradní…a tak dochází k …čemu, no, to spatříme sami…když na film půjdeme. Domníváme se, že snímek, přestože je chvílemi akční, se spíš vysmívá neefektivitě a naivitě revoltující party...  no, posuďme již sami.

 

Originální název:  Operation Libertad

Země původu: Francie -  Švýcarsko -  Portugalsko, 2012

Režie: Nicolas Wadimoff

Scénář: Jacob Berger, Nicolas Wadimoff

Kamera: FranckRabel

Hudba: Christof Steinmann

Střih: Karine Sudan, Pauline Dairou

Hrají: Laurent Capelluto, Stipe Erceg, Natacha Koutchoumov, Nuno Lopes,  Antonio Buíl, Jonathan Genet, Karine Guignard

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=h3ZcCjuLee8#t=3

 

Žánr: dokumentární psychodrama

Stopáž:  92 minut

Přístupnost: mládeži nepřístupno do 15 let

 

Distributor: Film Europe Cz

www.filmeurope.cz

 

Premiéra filmu v českých kinech: 6. 3. 2014

Hodnocení:  80 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Film Europe Cz