´Multiverse Express /Matěj Olmer, Pavel Šebek ´ aneb když máme nevykořenitelné kořeny v graffiti komuně

16.03.2014 11:11

POP-UP gallery by Art Salon S @ Tančící dům  - Praha

7. 3.  – 6. 5. 2014

 

Byli jsme zvědavi na novou pražskou galerii, a tak jsme s radostí přijali s pozváni na vernisáž do  Galerie Art Salon (Tančící dům) na další výstavu, tentokrát  na výstavu abstraktních prací dvou umělců Matěje Olmera (1979) a Pavla Šebka (1989) .  V rozlehlých prostorách l. patra Tančícího domu, se syrově betonovými stěnami, zato s překrásným výhledem na Pražský hrad, jsme si se zájmem prohlédli velkoformátové obrazy, kdy ani jeden z autorů jásavými barvami nešetřil, a tak nepříznivý  dojem ze strohého interiéru galerie setřeli jedním rázem.  

Matěj Olmer  - Pavel Šebek

Oba autoři, které od sebe sice dělí 10 let, mají spolu dost společného. V současnosti oba již malují abstraktní plátna, kořeny jejich výtvarného vyjadřování však leží v graffiti praxi. Jejich neortodoxní přístup k malování zahrnuje  kombinaci  technik i postupů tvorby takovou, že z jejich kompozicí  vyzařuje jejich naprosto svébytné vidění.

 

  • Název jejich společné výstavy Multiverse Express odráží především vědomí paralelních realit a nikdy nekončícího pohybu a proměn. Každý z nich však toto téma vnímá a rozvíjí po svém.
  • Matěj Olmer se snaží o zachycení skutečného i emotivního galaktického makrokosmu. Graffiti pojímá jako otevřenou emotivní disciplínu.  Sám vyznává projev založený na neřízené intuici – expresivní gestickou malbu, kterou akčním způsobem vrství přes sebe a volně kombinuje nejčastěji s principy koláže. Typický je pro něj výrazný kolorismus, smysl pro experiment a momentální improvizaci. Ve své vlastní tvorbě někdy vychází z vlastních básnických textů.

 

 

  • Pavel Šebek patří k nejmladší generaci volného autorského okruhu semknutého kolem pražské Trafačky. Přestože momentálně studuje v ateliéru superemédií Federica Díaze na VŠUP, vyjadřuje se na dnešní poměry celkem konvenčně – totiž malbou. K běžné představě o obrazu mají však jeho díla často dost daleko.

Specifická forma nových abstrahujících kompozic Pavla Šebka má svůj původ v tagování, jedné ze základních ´sprejerských disciplín´, přičemž právě živelná expresivní linie, z níž se vytratilo stigma podpisu, představuje jejich základní výrazový i emotivní prvek. Proti němu pak v opozici stojí rýsovaná architektonická logika pravidelnosti. Právě kontrast těchto dvou antagonistických principů vytváří v jeho obrazech specifické napětí, které ještě umocňuje typické stékání barev. Hlavním tématem prací Pavla Šebka je tedy především řád a jeho narušování, a to jak v osobním, tak v objektivním slova smyslu.

P. S. Momentálně Pavel Šebek má vystavená svá další díla ještě v galerii Gambit - Praha.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tančící dům (Vlado Milunič)

Jakmile nový majitel (Pražská správa nemovitostí – Václav Skala) získal Tančící dům, změnilo se všechno. Dosud nedobytný Tančící dům jsme zpřístupnili veřejnosti, zejména té, která se zajímá o umění. Dokladem je v lednu 2014 nově otevřená  galerie POP-UP Art Salon S, na dobu zkušební tří měsíců.

 

Gallery Art Salon S

Jsme  dynamická, různorodá a kreativní galerie sídlící v Praze. Naším cílem je podporovat a neustále vyhledávat mladé talentované umělce z České republiky i ze zahraničí a zpřístupňovat jejich tvorbu široké veřejnosti. - propojovat každodenní svět se světem umění a vyvolávat zájem veřejnosti o mladé moderní umění, nadějné umělce a různorodost stylů. Rovněž spravujeme a průběžně rozšiřujeme vlastní uměleckou sbírku, jejíž díla začínají českou modernou. Prostory galerie jsou navrženy tak, aby pro každého návštěvníka byly cestou objevů.

 

Art Salon S sídlí v budově Microna, která je dominantou pražských Modřan. V budově se kromě samotné galerie nacházejí také umělecké ateliéry. V Galerii Art Salon S můžete najít díla a předměty umělců s různým stylem a disciplínou, jsou zde vystavené fotografie vedle mistrovských děl, sochy vedle uměleckých předmětů, protože právě rozmanitost je to, co považujeme za fascinující a krásné.

www.artsalons.cz

Tančící dům (Vlado Milunič)

Praha 2

Máme otevřeno: pondělí – neděle: 10.00  - 19.00 hodin

Vstupné: dospělí: 90kč

                zlevněné vstupné: 45kč

                děti do 6 let: zdarma

 

Hodnocení:  80 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: internet)

Foto: autorka