´Hold Janu Karskému – nedokončená mise ´ aneb ´šoa´ budeme řešit až po válce - řekl Karskému americký prezident Franklin D. Roosevelt (1933 – 1945)

28.04.2014 16:26

Senát PČR – Valdštejnská zahrada – Sala terrena - Praha

24. 4.  – 7. 5. 2014

Jan Karski - Polák, katolík a Američan

Ve sluneční středu 23. 4. 2014 jsme se zúčastnili slavnostního zahájení výstavy informačních panelů, kterou jsme si připomněli židovskou tragédii z doby 2. sv. války, a také jsme využili příležitost 100. výročí narození kurýra exilové polské vlády v době německé okupace Jana Kozielewského, který pod konspiračním jménem Jan Karski předal spojeneckým vládám zprávy o vyhlazování Židů. Ale ti nebyli schopni uvěřit tomu, co to říká…že se jedná o genocidu Židů…a tak nic neudělali…přestože Karski měl důkazy, měl mikrofilmy… ..chtěl je transportovat okamžitě do světa…Karski zosobňoval morálku v politice.

 

Ve snaze o zničení polského národa, polské kultury a vyhlazení evropských Židů zabili nacisté během holocaustu zhruba 6 milionů polských občanů včetně tří milionů polských Židů.

 

Svět věděl. Mise Jana Karského ve jménu humanity byla však neúspěšná…musíme dále přemýšlet o vlastní minulosti…

 

V překrásném prostředí Valdštejnské zahrady, v Sala terrena, jsme si prohlédli  přes dvacítku panelů, které nám připomněly odkaz Jana Karského. Ne každý z přihlížejících o něm předtím něco věděl. Byl to pro nás objevný zážitek, Jan Karský jako kurýr exilové polské vlády, který se snažil, aby se svět o tragédii židovského národa dozvěděl, nám byl dosud povětšinou neznámou osobou.

Při zahájení jsme byli upozorněni, že jako lidstvo  zapomínáme a že si tedy dnes připomínáme holocaust, protože se stále ozývají hlasy, že holocaust zavinili Poláci. A že nemáme spolupráci a demokracii v Evropě považovat za samozřejmost, protože to samozřejmost vůbec není.

 

Ze životapisu Jana Karského

  • 24. 4. 1914 – Lodž - pozdější kurýr polského podzemního státu v roce 1943 se narodil do skromných rodinných poměrů, jako nejmladší z osmi dětí
  • Lodž byla největším polským průmyslovým městem
  • Katolické rodiny, jako byla ta jeho, byly v Lodži v menšině
  • Na ulici tvořili třetinu obyvatel města Židé, na ulicích byla slyšet polština, jidiš, němčina i ruština  
  • Matkou Walentynou byl vychováván k úctě k židovským dětem a k toleranci
  • Otec pracoval jako brašnář, otce pak po smrti nahradil starší bratr Marian, zapálený legionář
  • Absolvoval Universitu Jana Kazimíra ve Lvově, poslán do Ženevy  a do Londýna,  čekala ho diplomatická kariéra
  • V roce  1938 povolán do Varšavy a nastoupil do elitní školy ministerstva zahraničí, kterou ukončil s vynikajícím prospěchem
  •  23. 8.  1939 mobilizován, hlásil se u své dělostřelecké jednotky v Osvětimi na  jihu Polska, vynikající jezdec - nastoupil do armády – jako zázrakem unikl katyňskému masakru, utekl z nemocnice po střeše,  pokusil se o sebevraždu v důsledku mučení, kdy se bál, že zradí  
  • Později po dvojí okupaci Polska – Ruskem i Německem  působil  jako kurýr exilové polské vlády
  • 1942 – příprava na misi, informuje Spojence   o genocidě Židů – nejdříve ve Velké Británii, pak v USA – s prezidentem F. D.  Rooseveltem
  • 1944 –po svém prozrazení  v roce 1943 napsal knihu ´Příběh tajného státu´
  • V roce 1954 se stal občanem USA
  • 40 let přednášel  historii a politologii na School of Foreign Service
  • 1989 se vrátil poprvé do Polska, ale žil dále se svou ženou – polskou Židovkou  - v americkém Georgetownu
  • 1994  získal čestné občanství Izraele
  • 13. 7. 2000 zemřel v USA

 

„Holocaust byl druhý prvotní hřích lidstva,“ JK

Záštita:

Daniel Herman, ministr kultury ČR

Alena Gajdůšková, 1. místopředsedkyně Senátu PČR

Grazyna Bernatowicz, velvyslankyně Polské republiky v ČR

 

Při této příležitosti byla vydána 190 stránková fotografická publikace: Jan Karski – photobiography (autor Maciej Sadowski), a to v anglickém a současně v polském jazyce.  

Hodnocení: 100 %

www.polskyinstitut.cz

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka

 

Z historie Polska:

V roce 1795 Polsko zmizelo z mapy Evropy a znovu se na ní objevilo až ke konci l. sv. války.  Poláci usilovali o znovuzískání nezávislosti 123 let. Praděd Karského bojoval v Napoleonově armádě v marné naději, že Napoleon Polákům vátí jejich zemi zpět. Karského dědeček v roce 1863 bojoval v polském lednovém povstání, brutálně potlačeném Ruskem. V roce 1918, po zhroucení centrálních mocností ke konci l. sv. války, vzniklo znovuzrozené Polsko v čele s maršálem Józefem Pilsudským.