´Grafické ateliéry Joana Miróa´/Joan Miro`s Printing Workshops: 1976 – 2011 aneb v zemi, kde ve znaku je sluníčko

30.03.2014 19:22

Instituto Cervantes - Praha

28. 3. – 7. 5. 2014

Zúčastnili jsme se  vernisáže výstavy ´Grafické ateliéry Joana Miróa´  za mohutné účasti návštěvníků, mimo jiné  i za účasti představitelů nadace Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca (FPJM).

 

Nečekejme však, že zde zhlédneme jenom dílo Joana MIróa. Vůbec ne, kromě dvou velmi krásně pestrých litografií, které nám zapůjčilo Španělské království, jsme totiž vystavili 5 vybraných projektů od 5 umělců (Wolf Vostell, Wayne Crothers, Democracia, Antonio Miralda a tým tvořený Patricií Gómezovou a Marií Jesús Gonzálezovou). A v expozici můžeme také spatřit i celý proces vzniku tisku IX ze série Els gossos od Joana Miróa, skládající ze z makety, lisu a zkušebního tisku, který Miró zhotovil právě v těchto ateliérech. Dále si v bílých, zde připravených rukavičkách,  můžeme prolistovat obří knihou fotografií.

 

„Picasso nikdy nepřijal volnost, kterou abstraktní umění nabízí.“

Joan Miró byl neklidný a činorodý  umělec,  který na poli výtvarného umění stále hledal nové experimentální cesty. V roce 1956 se usídlil na Malorcu na statek, kam umístil svůj 1. malířský ateliér. A v roce 1959 zakoupil sousední nemovitost, kam kde měl sochařskou dílnu, litografické a tiskařské ateliéry.  Zde neúnavně pracoval vědom si obrovské síly a možností šíření, kterou  v sobě   grafické techniky výroby skrývaly.  A protože pamatoval na budoucí generaci, odkázal ateliéry městu Palma, a tak vznikl základ  nadace Fundació Pilar i Joan MIró a Mallorca. Ateliéry prošla řada významných národních i zahraničních umělců, kteří zde pracovali.

 

Ze životopisu Joana Miróa (viz Wikipedia)

  • katalánský malíř, sochař a keramik
  • narodil  se 20. 4  1893  v Barceloně
  • zemřel  25. 12. 1983 Palma de Mallorca

 

 

Výstava je putovní (Vídeň, Bratislava, Sofia, Lublaň), a bude například v Záhřebu.... 

cenpra@cervantes.es

https://praga.cervantes.es
https://www.cervantes.es

Instituto Cervantes

120 00 Praha 2

Na Rybníčku 536/6

 

Hodnocení: 100 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka