´Čistá tabule´ Jakuba Tomáše aneb máme novou galerii na pražských Vinohradech!

24.02.2013 17:28

NAU GALLERY

19. 2. — 17. 3. 2013

V Praze na Vinohradech vznikla na místě sázkové kanceláře nová galerie – ´Nau gallery´ jako nový prostor určený pro prezentaci současné generace umělců. Jako první z umělců vystavuje Jakub Tomáš svých osm  olejů na plátně.

 

Vystavené obrazy  od  Jakuba Tomáše, některé z nich v rozměrech  150 x 200, hýří barvami.  Mě samozřejmě zaujal obraz s dominantní barvou červenou -´ Dějiny umění ´(Původ světa)  z roku 2013.  A také mi kraluje na tapetě počítače.  A proč ne?!  Všechny vystavené obrazy jsou samozřejmě prodejné.  Jen je škoda, že galerii před očima kolemjdoucích chrání  tradiční obchodní  roleta, takže je-li zavřeno,  nevidíme nic!  A je to škoda!  

 

Co říká Jakub Tomáš o svých obrazech?

"Přicházíme na svět jako nepopsaný list- čistá tabule- tabula rassa? Otázka, jež pravděpodobně pronásleduje myslitele i filosofy od starověku. V jistou dobu se dotkla i mé mysli, usídlila se v ní a čas od času vytane. Podobně tomu bylo i v momentě, kdy jsem začal pracovat na nové řadě obrazů, jejímž leitmotivem je školní tabule, která je pro mě jednak signifikantním znakem školy a jednak médiem, skrze nějž se do určité míry determinuje téměř každý jedinec, alespoň se základním vzděláním. Tabule je v podstatě minimalistickým oltářním obrazem, z jehož plochy můžeme nasávat informace a vizuální podněty, filtrovat je a potom je nechávat spoluutvářet naše vědomí. V mých malbách je tabule často pouze stafáží nebo projekční plochou situace nebo scény, jež může metaforicky naznačovat důležité momenty ve vývoji a utváření jedince.

Obrazy tedy spojuje ústřední motiv tabule, ale neméně důležitým pojítkem obrazů, tentokrát spíše formálního charakteru, je akcentování atmosféry obrazu pomocí barvy a snaha o sílu kompozičního řešení obrazu. Barva a kompozice jsou pro mne stále hlavní výrazové prostředky.

Na závěr musím zmínit důležitou informaci, která výrazně iniciovala tento cyklus.  Je to skutečnost, že se poslední dvě třetiny života pohybuji ve školním prostředí. Dříve jako žák, nyní jako učitel, to do jisté míry ovlivňuje jednak mou tvorbu a jednak i mě samotného.“

 

Jakub Tomáš

2002- 2008  Pedagogická fakulta obor Výtvarná kultura učitelství pro SŠ

                      Západočeská univerzita v Plzni
2006             Akademie výtvarných umění v Praze, prof. Kokolia, Sopko.

 

Výstavy
2006 -  Galerie Taurus, Znojmo
2007 -  Mooving station Plzeň, Paidotrops
2008 -  Galerie Šternberk, Kokolia a grafika 2
2008 -  OGV, všecko je jinak
2008 -  Cafe Beng, Brno ovečky
2009 -  Alšova jihočeská galerie v Českých Budějovicích výstava gafiky 2. mémy
2010 -  Carrysfort rd. 66 London. Faces and Places
2010-   London Studio gallery The Genesis
2011 -  Mooving station, Plzeň Art Buffe
2011 -  Galerie Dorka Domažlice Nývlt no
2011 -  Slovácké divadlo Uherské Hradiště v rámci LFS. Circle cinema
2011 -  Galerie hlavního města Prahy, Dům U Zlatého prstenu S =?r?

Z historie Nau gallery

V roce 2010 jsme založili internetovou galerii, která zastupuje mladou generaci českých umělců. Snažíme se prezentovat současné malíře, kreslíře, fotografy, ilustrátory a sochaře široké veřejnosti. Výběr umělců není náhodný. Většinu z nich již dobře známe ze scény výtvarného umění..

 

Kontakty:

bara@naugallery.com

hana@naugallery.com

Barbora Hegenbartová

Korunní 76
101 00 Praha 10 - Vinohrady

Otevírací doba: po dohodě
na tel. čísle +420 608 564 493
nebo bara@naugallery.com

www www.naugallery.com

 

Ing. Olga Koníčková

Foto:  www.naugallery.com