´Architektura a víno ve střední Evropě´ aneb ´budu ťa piť, co budu živ, vínečko…

09.12.2013 12:46

Galerie Jaroslav Fragnera - Praha

3. 12. 2013 – 26. 1. 2014

Byli pozváni na vernisáž výstavy ´Architektura a víno ve střední Evropě´, kde představujeme nejvýznamnější současné architektonické počiny v 7 zemích střední Evropy s bohatou vinařskou historií – (Česká republika, Slovensko, Rakousko, Německo, Maďarsko, Slovinsko a Itálie (Jižní Tyroly). Výstavu k mezinárodnímu projektu ´Víno a architektura ve střední Evropě´ připravila Galerie Jaroslava Fragnera. Po skončení výstavy ve Fragnerově galerii ji v dalších měsících vystavujeme v Budapešti, Vratislavi, Bratislavě nebo Drážďanech.

 

Pití vína je v módě, semináře o víně zažívají konjunkturu, víno se stalo synonymem pro požitek. Kvalita je na prvním místě. Mnozí vinaři berou tento trend v úvahu a prezentují se velkolepými stavbami podle návrhů předních architektů. Svým výrobkům tak nejen dodávají reprezentativní rámec, ale pomocí architektury rovněž upozorňují na svůj region. Moderní architektura však nemá být jen jakýmsi pomníkem, ale má sloužit výrobě. Jak ukazuje výstava, k tomuto trendu se připojují také rakouští vinaři. (zdroj: www.rkf.cz)

K výstavě jsme vydali i vícejazyčný rozsáhlý katalog.

 


 

 

 

 

Sympozium ´Víno – architektura – krajina´

se pro registrované zájemce konal od 16 hodin v Betlémské kapli za účasti renomovaných zahraničních i tuzemských architektů i vinařů  (maďarský architekt Péter Kis, zástupci rakouského ateliéru Halbritter&Halbritter, Boris Podrecca (architekt, atelier Boris Podrecca), Josef Pleskot (architekt, AP ATELIER), Oliver Gerner (architekt, gerner°gerner plus), Philipp Tschofen (architekt, propeller z), Ján M. Bahna (architekt, předseda Spolku architektů Slovenska), Michael Thomas (vedoucí marketingu, vinařství Schloss Wackerbarth), Markus Scherer (architekt, atelier Marksu Scherer), Jaroslav Machovec (ředitel Vinařského fondu ČR) a Vladimíra Mrázová (obchodní ředitelka vinařství Sonberk) (bez záruky).


Prezentovali jsme zde fenomén současné architektury vinařství ve středoevropském regionu s důrazem na kvalitní vinařskou produkci představených vinařských industriálních staveb s ohledem na krajinu.  V současné době již světoví architekti a studia neodmítají zakázky, aby vyprojektovali  moderní a atraktivní   vinařství. Mnohá vinařství se po své realizaci zaměřují pak na vinařskou, zážitkovou turistiku (zejména když trh s víny stagnuje), takže vinařství  plní úlohu nejen výrobní, ale i společenskou…a tak můžeme architekturu vinařství prezentovat již jako  kulturní i společenský fenomén, jako spojení řemesel a současných technologií i moderního designu.

 

Úvodní slovo pronesl Karel Schwarzenberg, který projektu udělil záštitu, a jenž projevil upřímnou radost, že se taková výstava v Praze uskutečňuje, protože si myslí, že „víno k evropské  kultuře patří.“

 

Po skončení sympozia, které trvalo skoro do 20.00 hodin,  kdy jsme si  mohli při promítání jednotlivých vinařských staveb nad jejich elegancí  jen povzdechnout a pochopit, že už není třeba temných a vlhkých vinných sklepů, následovala za zvuku moravské kapely ´Všianský  Brno´ degustace sektu z vinařství Säschisches Staatsweingut Schloss  Wackerbarth včetně degustace vín z ostatních zemí střední Evropy.

 

 www.wine-architecture.eu/sympozium

 

Galerie Jaroslava Fragnera

Praha 1

Betlémské náměstí  5a

 

Máme otevřeno:  denně kromě pondělí  11.00 – 19.00 hodin

 

Vstupné na výstavu:

Dospělí :  50Kč

Studenti (do 18 let): 20Kč

Senioři, studenti (nad 18 let): 30Kč

Rodina:  90Kč

Školní skupina (do 18 let): 10Kč / student

Školní skupina (nad 18 let): 20Kč / student

Pedagogický doprovod, novináři: zdarma

 

Ke vstupence bude zdarma sklenička vína z vinařství SONBERK, Krásná hora, Karpatská perla nebo ELESKO Wine Park

 

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka