´3 dny na zabití´ aneb když je najednou rodina nade vše

15.04.2014 10:10

Byli jsme pozváni na projekci americko-francouzského filmu ´3 dny na zabití´, kde hlavním tahákem bylo obsazení hlavní role Ethana Rennera vynikajícím hercem Kevinem Costnerem.


 

Ethan Renner celý život pracoval jako agent tajné služby. Byl jeden z nejlepších. Nyní se rozhodl skončit a věnovat se tomu, co kvůli práci musel odsouvat na vedlejší kolej – své rodině. Vždy se totiž dokázal efektivněji postarat o nebezpečné zločince než o svou dceru. Jeho manželka Christine odjíždí pracovně do Londýna a Ethan má poprvé sám na starost svou dospívající dceru Zoey. Netuší, že bývalý zaměstnavatel s ním má jiné plány. Tajná služba se na něj obrací s poslední zakázkou. A protože v sázce je nejen osud světa, ale i Ethanův život, tenhle úkol Ethan nemůže odmítnout. Má tři dny na to, aby zneškodnil světově nejhledanější teroristickou organizaci a zároveň se osvědčil jako dokonalý a starostlivý otec. (oficiální text distributora)

 

Akční thriller 3 dny na zabití režíroval zkušený McG, který své schopnosti v tomto žánru prokázal filmy jako Charlieho andílci, Terminator Salvation či Tohle je válka!. V roli stárnoucího agenta se na plátna kin vrací ve velkém stylu stále okouzlující Kevin Costner. Roli jeho dcery Zoey ztvárnila mladá Hailee Steinfeld, která byla v roce 2010 nominována na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli v dobrodružném westernu Opravdová kuráž. (oficiální text distributora)

 

Když rakovinu máme

Jsme- li elitními  agenty a  je-li nám občas špatně, nejen ze své práce zabijáka, ale protože jsme onemocněli  zákeřnou nemocí, další metlou 21. století – nevyléčitelnou rakovinou, jejíž metastázou do našich těl dosáhneme hlavně toho, že jsme bez práce a odsunuti na vedlejší kolej, abychom si srovnali své rodinné záležitosti, protože máme již jen tři měsíce na životí.

 

Albín, Vlk, Vivi (blondýnka)

Při megateroristické akci v jugoslávském Bělehradě se seznámíme s Albínem, Vlkem a s Vivi. Ethan Renner (Kevin Costner) jediný však nepolapitelného již 10 let hledaného Němce (obchoduje s bombami) Vlka  spatřil,  i když si v tu chvíli vůbec neuvědomoval, o jak důležitou osobu vlastně v celém filmovém příběhu půjde, se kterou nakonec stane tváří v tvář.

 

Mladičká agentka CIA Vivi (Amber Heard) dostane naopak za úkol Vlka zlikvidovat stůj co stůj, i když neví,  jak vypadá, jakýmikoliv prostředky... ale ví, že musí oslovit vyhlášeného zabijáka Ethana a nabídnout mu lákavou nabídku, jak oddálit jeho smrt..

 

Odjedeme do Paříže

Ethan se konečně z Ameriky vrací do Paříže, do svého bytu, který mu zabydlí squaterská černošská rodina. Ethan se  vetře do jiného bytu ke své rodině, kterou po léta zanedbával kvůli své práci a snaží se, než umře, získat na svou stranu svou ženu Christine i  pubertální dceru Zoeu (Hailee Steinfeld), kterou zanedbával.A má tři dny na to, aby zlikvidoval Vlka, a aby se mezitím rovněž v těch třech dnech  jako slaměný  vdovec postaral o svou dceru, která mu dává pěkně zabrat více než  Vivou zadaný zabijácký úkol, který mnohdy odsune na dobu další…jen aby Zoey nic nepoznala…

 

Závěrem

Kdo máme rádi akční filmy, neprohloupíme, výbuchů a nečekaných vražd je tu spousta, ne však podaných nějak hororově naturalisticky. Jinak je tu spousta zajímavostí, jako že Ethan může mučit oběť  elektrickým proudem v kufru auta na nábřeží u Seiny, nebo že naučí jezdit svou otravnou dceru na kole přímo u Sacré-Couer během pár minut či hodin….

Zajímavá pro www.www-kulturaok-eu.cz byla scéna u pařížské policie, kdy jsme se dozvěděli, že squatery, kteří se nám vloupají  do bytu a zabydlí se tam,  přes zimu vyhodit nemůžeme, na to že je zákon…no,docela dobrý, že?!  A tak se musíme ve snímku spokojit s poznámkou černošského squatera. že prázdné  byty obývají zlí duchové, přece!

 

 https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=2a0mgR1Xhis#t=15

 

Originální titul: 3 days to kill

Titul: 3 DNY NA ZABITÍ

Produkce: USA / Francie

Titulky: české

Režie: McG

Scénář: Adi Hasak, Luc Besson

Kamera: Thierry Arbogast

Střih: Audrey Simonaud          

Hudba:  Guillaume Roussel

Hrají:  Kevin Costner, Hailee Steinfeld, Connie Nielsen

 

Žánr: akční, krimi, snad i komedie místy 

Stopáž: 117 minut

Přístupnost: nevhodný do 12 let

     

 www.bioscop.cz

Distributor: Bioscop

 

Premiéra: 17. dubna 2014

 

Hodnocení: 70 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Bioscop