´Útěk´ aneb proč toužebně očekáváme oslovení ´maminko´?!

25.08.2013 17:07


Byli jsme pozváni na úterý 20. 8. 2013 do pražského kina Mat na novinářskou projekci norského filmu ´Útěk´. 


Ve snímku z dílny Roara Uthauga se ocitáme ve fiktivním světě nehostinné krajiny, kterou už deset let ohrožuje mor. Divákům tento snímek nabízí epicky rozsáhlé akční filmové dobrodružství a vypráví příběh devatenáctiletého děvčete, které se po zabití celé rodiny dostane do rukou zločinecké skupiny společenských outsiderů. Brzy však zjistí, že v jejich společnosti ji čeká osud horší než smrt, a tak se pokusí s pomocí mladšího děvčete z tábora utéct. (oficiální text distributora)


´Životu nebezpečný útěk je jedinou záchranou mladé Signe.´


Země je zpustlá – morem zmořená
Ocitáme se v roce 1363 v nehostinné krajině,  v Norsku.  Zoufalí lidé prchají ze země. Kam? No,  je to úplně jedno. Cestou totiž zříme spoustu dřevěných křížů jako upomínku na mrtvé…kteří prchajíce, byli přepadeni a zabiti tlupami zločinců…      nejen  mor zabíjí, ale navíc člověk člověka… situace je vskutku zoufalá…

 

Prcháme s rodinou

Zřejmě šťastně uniknuvší moru chudá rodina – muž a žena s dvěma dětmi  (s malým synkem a s 19letou dceru Signe) putují  se svým povozem a koněm nehostinnou krajinou, doufajíce v lepší ?! Zatím je vše v pohodě.  Signe  pro svého bratříčka vyřezává do přívěsku na krk runu "Othila", která znamená rodina nebo dědictví, a který mu také hned na krk láskyplně pověsí. Signe přísahá bratříčkovi, že ho za všech okolností ochrání před jakýmkoliv nebezpečím ochrání. 

 

Překážky musíme odstranit
Překážky, které nás nelehkou cestou potkají, odstraníme hned, ale když obrovské kmeny zatarasí nám průchod, nestačíme ani hlesnout…matka je zabita šípem, otec ubit. Děti se ihned schovaly pod povoz, ale marně,  tři loupežníci a vrazi, kteří je přepadli a rodiče jim zabili, je najdou… a chlapec v děsu utíká, přesto ho šíp nemine…a Signe?  Zoufá si, ale nemáme příliš času na lítostnění,  když se objeví vůdce v kapuci a my zjistíme, že je to blonďatá  žena se studenýma modrýma očima. Ta vede tuto smečku a její rozkazy jsou svaté. Signe je zachráněna, ale za jakou cenu?!

 

Utrpení konce nemá
No, nechtěli bychom to jistě zažít, ruce spoutané provazem, vlečíce nás jako dobytek do jejich tábora v hlubokém, vzdáleném lese…a to vše, bez jakýchkoliv náznaků, co se Signe my loupežníci vůbec zamýšlíme?! 

 

Znásilnění bude nebo ne?‘
Signe ohrožována zlověstnými pohledy táborníků, přičemž strádá nejen hlady, ale i žízní a nezvyklou polohou, kdy je připoutána přes noc ke kmeni břízy. Seznámíme se s malým děvčátkem Frigg, miláčkem vůdkyně smečky Dagmar, která ji vychovává jako svou dceru…

 

Násilím se dítě vychovávat nedá
A jak vznikne nečekané přátelství  mezi Frigg a Signe, což zaskočí i samotnou stále mstivou,  ukrutnou a nenávistí se zalykající  Dagmar, už neřekneme… o tom je příběh, příběh o útěku, útěku obou dívek… kde Signe bojuje o jejich životy vskutku jako lev. Můžeme říci , že je vskutku nesmrtelná, zejména když se naučí lovit medvědy... Dozvíme se i docela pochopitelnou příčinu, proč mstivá Dagmar skončila v nehostinných lesích  a proč terorizuje celé okolí…  A když konečně uslyšíme toužené slůvko ´maminko´ z úst malé Frigg,  události naberou  neodvratitelně rychlý spád…jak to skončí pro Dagmar, Frigg a Signe?! No, podívejme se sami a nechme se překvapit!

 

Závěrem
Velmi akční film, divukrásné záběry divoké norské krajiny,  vynikající  herecké výkony Signe a Dagmar, touha po mstě i po životě za každou cenu ...


Pár slov o režisérovi
Roar Uthaug studoval Národní filmovou školu v Norsku. Se svým magisterským filmem se ucházel o cenu Studentské filmové akademie. Jako režisér komerčních snímků získal mezinárodní uznání i divácký úspěch už svým žánrovým debutem Ledová smrt (2006) a jeho druhý celovečerní dětský film Magické stříbro (2009) zažil ještě větší úspěch.

Titul: Útěk
Originální titul: Flukt
Země původu: Norsko 2012
Režie: Roar Uthaug
Scénář: Thomas Moldestad 
Kamera: John Christian Rosenlund 
Hudba: Magnus Beite 
Hrají: Ingrid Bolsø Berdal (Dagmar), Isabel Christine Andreasen (Signe), Milla Olin, Tobias Santelmann, Kristian Espedal ( lukostřelec Grimm, herec je známý jako Gaahl - zpěvák norské black metalové kapely Gorgoroth)


Přístupnost: do 15 let nevhodné
Stopáž: 75minut
Žánr: akční, historický, thriller
Distributor: Film Europe CZ
Hodnocení: 80 %
Premiéra: 26. 09. 2013
www.filmeurope.cz

Ing. Olga Koníčková
Foto: Film Europe  CZ

https://www.youtube.com/watch?v=X8o9H1tj2PA&feature=player_embedded#t=0