´Muži v říji´ aneb když natočíme trapnost nad trapnost

03.04.2013 13:55

´Muži v říji´ aneb když natočíme trapnost nad trapnost

 

Bontonfilm, a.s., uvedl 20. srpna 2009 v našich kinech premiéru nového filmu ´Muži v říji´, který vyrobilo Televizní studio Brno České Televize. Režisér a scénárista Robert Sedláček natočil podle svých slov veselou komedii o velkých věcech na malém místě, o velké politice, velkých citech a velkém umění...

 

Děj filmu se rozbíhá do dvou linií. V té první jde o milostný vztah dvou mladých lidí, kteří složitě a nepříliš humorným způsobem hledají cestu k sobě (Jaroslav Plesl, Eva Vrbková), Druhá linie pak sleduje přípravy organizátorů (Jaromír Hanzlík, Pavel Zedníček, Martin Huba, Martin Trnavský) na mysliveckou událost, která rozhýbe celou vesnici Mouřínov, neboť tam se odehrává celý film.

 

Mouřínov je malá moravská víska, kde končí i silnice. A protože Mouřínováci chtějí být průjezdní, vymyslí plán, jak sehnat větší množství asfaltu na pokračování silnice. Rozhodnou se tedy uspořádat Mistrovství Evropy ve vábení jelenů, kam pozvou premiéra, u něhož míní lobbovat za svou vysněnou silnici.

 

Divák pak s hrůzou sleduje přípravy na ono mistrovství, kdy se starostovi Hanáčkovi a ostatním organizátorům dost často nedaří. To vše se děje ale takovým stylem, jaký už dávno známe ze starších českých filmů typu "Hoří, má panenko!" či z tragikomické reality show jíž byly přípravy letošního Mistrovství světa v zimních hrách v Liberci.

 

Ještě snad úplný začátek snímku dává jistou naději, ale posléze se už děj i protagonisté utápějí ve zpomalených záběrech herců i místního blázna. A je po legraci, pokud někdo nemá rád trapnost nad trapnost.

 

Děj filmu lze sice vnímat jako humornou nadsázku, ale mnohdy působí spíše jako hořká komedie. Kdyby film skončil o dvacet minut dříve, celkovému dojmu by to jen prospělo.

Na závěr musím s lítostí konstatovat, že na rozdíl od scénáře a režie je herecké obsazení vynikající. Obsazení filmu zkušenými herci jako jsou Jaromír Hanzlík, Marta Vančurová, Pavel Zedníček, Jaromír Dulava, Jiří Lábus, Igor Bareš a Martin Huba, je i typově téměř dokonalé. Akorát, že bych tipovala, že i těmto hereckým osobnostem muselo být chvílemi trapně.

 

 

Režie: Robert Sedláček

Námět: MartinTrnavský, Robert Sedláček

Scénář a režie: Robert Sedláček

Produkce: Darina Levová

Dramaturg: Pavel Aujezdský

Kamera: Petr Koblovský

Hrají: Franta (Jaroslav Plesl)

            Eva (Eva Vrbková)

            René (Martin Trnavský)

            Jarda Hanák (Jaromír Hanzlík)

            Pavla (Marta Vančurová)

            Starosta Hanáček (Pavel Zedníček)

            Čestmír Weiss (Jaromír Dulava)

            Ministr zemědělství (Jiří Lábus)

            Premiér (Igor Bareš)

            Mistr učitel (Martin Huba)

Producent:  Česká televize, Televizní studio Brno

Distributor: Bontonfilm, a.s.

Stopáž: 114 minut

Premiéra v kinech: 20. srpna 2009

Žánr: česká komedie

Hodnocení: 50 %

 

www.muzivriji.cz

 

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Bontonfilm, a.s.