´Jak ukrást Venuši´ aneb Peter O’Toole a Audrey Hepburn ve filmu pro pamětníky (How to Steal a Million)

07.05.2013 16:32

´Jak ukrást Venuši´  aneb Peter O’Toole a Audrey Hepburn ve filmu pro pamětníky   (How to Steal a Million)

MagicBox  nabízí na DVD i na Blu-ray  nezapomenutelnou komedii z 60. let 20. století - ´Jak ukrást Venuši´. Příběh o padělateli obrazů (Charles Bonnet – hraje Hugh Griffith) , jeho krásné dceři ( Nicole - hraje ji v té době 37letá Audrey Hepburn) a zloději  (Simon Dermott – hraje  Peter O’Toole),  a kde se všechno odehrává kvůli  sošce Celliniho Venuše, měl svou např.  československou televizní premiéru na ČST 1 16. března 1974.

Mnozí starší z nás již film jistě viděli a jen tak lehce jsme na něj nezapomněli. Proto si myslíme, že filmovou komedii by mohli zhlédnout i ti mladší. Vždyť teď vládne ve všem RETRO! A navíc ve filmu si užijeme jemný a neobvyklý humor, ani absurdních  situací nejsme  ušetřeni. Navíc  oba vynikající herci  Peter O’Toole a Audrey Hepburn  za to vskutku stojí!!

Padělatel obrazů to s obrazy umí

Příběh se odehrává v Paříži. Padělatel nabízí na aukcích vzácná díla, která dokáže sám namalovat, a je na to patřičně hrdý. A protože jako šťastní majitelé vzácných obrazů jsme konečnými uživateli  obrazů, tak si  zakoupené obrazy  uskladníme  doma a pověsí me do interiéru, aby nikdo jiný už je však nikdy nespatřil . Takže k ověřování  jejich pravosti nemáme pražádný důvod.

 

Nahá Celliniho Venuše

 Když však dojde na sošku Celliniho nahé Venuše, kterou jsme zapůjčili do muzea, jsme ohroženi  tím, že bude náš padělek odhalen odborníky, protože před podpisem pojistky musí být dílo odborně prozkoumáno a  pojišťovna musí mít jasno, že se náhodou o padělek nejedná , teprve pak začne neskutečný kolotoč…událostí.  Sošku totiž vyrobil dědeček krásné Nicole, kde mu modelem stála vlastní žena, tj. babička Nicole.  A že  je soška podobná,  no komu, no  přece Nicole!  A tak Nicole, aby předešla ke skandálu a k otcovu zneuctění,  si usmyslila, že budeme muset sošku právě vystavenou v muzeu, nějakým způsobem ukrást, než k dojde k odbornému posouzení a následně i ke giga-skandálu..

 

Pomůže nám Dermott?!

 Ale sošku proti možné krádeži v muzeu chráníme elektronicky bezpečnostním systémem. Nic nám nezbývá, než  zlákat půvabného a okouzlujícího  Simona Dermotta (specialistu na zločiny z uměleckého světa),  aby nám k ní dopomohl.  I když Dermot se zločinem nesouhlasí,  snesl by  však krásné  Nicole modré z nebe a  tak máme z Dermotta  zloděje!

 

A jak to uděláme?

No, a v tom to je jádro pudla. Vlastně celou druhou polovinu filmu se snažíme obelstít bezpečnostní systém kolem Celliniho Venuše, a jak to Dermott v pohodě dokáže ( za použití kbelíku, magnetu a bumerangu), to už je na nás…když si   119minutové DVD či Blu-ray doma v klidu užíváme …

 

Audrey Hepburn a Peter O´Toole… a další

  • Kromě toho, že Audrey má krásné oči, můžeme konstatovat, že hraje ve filmu velmi spontánně. Je prostě úžasná.  Spojení  panovačné Nicole a tajnůstkářského  Simona Dermotta sa vyplatilo. Výsledkem je směs kriminální  romantiky, jednoduchý scénář  a sympatičtí herci. Možná se dnes  nebudeme smíchy válet po zemi, ale přesto můžeme film  považovat za příjemnou, nestárnoucí a nenudící podívanou, kde o happy end připraveni nebudeme.

 

„Vy jste šéf, dělejte, co vám řeknu,“ řekla Nicole Simonovi

  • Skvělou práci odvedl  v roli pracháče  Eli Walach, kterého známe z westernu ´Sedm statečných´  jako vůdce banditů Calvera.

“ Přece nebudu krást něco, co mi nepatří! „ Nicole

  • Celý film je doprovázen příjemnou hudbou Johna Williamse.

Produkce: USA, Fred Kohlmar -  1966 - Twenty Century Fox

Režie: William Wyler

Scenář na podkladě story - George Bradshaw : Harry Kurnitz

Kamera: Charles Lang

Hudba: John Williams

Hrají:  Audrey Hepburn, Peter O'Toole, Eli Wallach, Hugh Griffith (otec Nicole), Charles Boyer, Fernand Gravey, Marcel Dalio, Jacques Marin, Roger Tréville, Moustache, Jacques Ramade                          

Žánr:  komedie - krimi –romantický

Stopáž: 119 minut

Přístupnost: od 12 let

Česky, anglicky, titulky

Hodnocení:  100 %
 

Premiéra na DVD od:  24.04.2013 Magic Box 

                  na Blu-ray od:  24.04.2013 Magic Box 

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Magicbox, internet